1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Σπήλαιο Αλιστράτης

There are no translations available.

Η αμφιθεατρική θέση της Αλιστράτης ψηλά, στους πρόποδες του Μενοικίου όρους, ξεδιπλώνει πανοραμικά στα μάτια του επισκέπτη το θέαμα της μεγάλης πεδιάδας της Δράμας με τα γύρω της βουνά. Το κλίμα, ξηρό και υγιεινό, επηρεάζεται από τους θαλασσινούς ανέμους, που έρχονται απ’ τη μεριά της Θάσου και του Στρυμονικού κόλπου.Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζουν οι μικρές γειτονιές με τα στενά δρομάκια και τις χαρακτηριστικές ανηφοριές, η εξωραϊσμένη παλιά πλατεία, στην οποία υπάρχουν ακόμα μερικά νεοκλασικά αρχοντικά, των αρχών του 19ου αιώνα. Η πολιτεία με σχετικές της αποφάσεις έχει χαρακτηρίσει πέντε κτίρια της Αλιστράτης ως διατηρητέα. Ξεχωρίζει, επίσης, το πανέμορφο καμπαναριό και το περίτεχνο τέμπλο της υπεραιωνόβιας εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.
Σπήλαιο Αλιστράτης
Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ανακαλύφθηκε το 1958 από το δάσκαλο Δ. Ιατρίδη και μια ομάδα νέων από το χωριό Συμβολή Σερρών. Το συνολικό μήκος των γνωστών κύριων διαδρόμων του, καθώς και των δευτερευόντων ανέρχεται σε 3 χλμ. περίπου.Το δάπεδο είναι σχεδόν οριζόντιο με μικρές κλίσεις. Το αρχικό συναίσθημα που κυριεύει τον επισκέπτη είναι το δέος, καθώς διασχίζει τον μήκους 1.000 μέτρων διάδρομο του σπηλαίου. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 20ο C και η υγρασία 70 – 75%. ImageΗ πληθωρική εμφάνιση των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών, οι οποίοι με την σιωπηλή μεγαλοπρέπεια προβάλλουν από όλες τις μεριές, συνθέτουν μια φαντασμαγορική εικόνα. Ο επισκέπτης νιώθει κοινωνός της ονειρικής ομορφιάς ενός χώρου, που το σπήλαιο για εκατομμύρια χρόνια κρατούσε μέσα του σαν εφτασφράγιστο μυστικό.Ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες και δίπλα σε όλων των ειδών τις σπηλαιοαποθέσεις ο επισκέπτης διακρίνει τούφες από μικρούς, λεπτούς σταλακτίτες, οι οποίοι μοιάζουν να αγνοούν τους νόμους της βαρύτητας, συγκροτώντας μια πανέμορφη σύνθεση με χίλιες άκρες και καμιά αρχή. Πρόκειται για τους «άτακτους» σταλακτίτες, τους περίφημους εκκεντρίτες. Εκτός από την αποκρυσταλλωμένη πραγματικότητα, χιλιάδες νυχτερίδες διαφόρων ειδών και αρκετά είδη μικροοργανισμών αποτελούν τους μόνιμους κατοίκους του. Ξεχωρίζει η “Alistratia Beroni”, ένα ισόποδο 3 χιλιοστών, άγνωστο στην παγκόσμια βιβλιογραφία, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκε εδώ.
Χρήσιμες πληροφορίες
Το Σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται 6 χλμ. νοτιοδυτικά της ομώνυμης έδρας του δήμου, στη θέση «Πετρωτό». Απέχει από τις Σέρρες 50 χλμ., από τη Δράμα 25 χλμ. και από την Καβάλα 55 χλμ. Είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες του χρόνου από τις 9.00 π.μ. έως και τις 7.00 μ.μ. Υπάρχει ξεναγός και η περιήγηση διαρκεί περίπου μία ώρα. Στο Σπήλαιο της Αλιστράτης έχει δημιουργηθεί Κέντρο Πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν, μέσω τρισδιάστατων φωτογραφιών (3-D) για όλη την περιοχή, όπως: το Φαράγγι του Αγγίτη, τα άλλα τέσσερα Σπήλαια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, τον Ζωολογικό Κήπο της Αλιστράτης, τα αρχαία Ορυχεία της Αλιστράτης, τους Μακεδονικούς τάφους της Αγγίστας και όλα τα αξιοθέατα του νομού Σερρών.

Search

Language Selection

GreekRomână (România)Russian (CIS)Deutsch (DE-CH-AT)Italian - ItalyFrench (Fr)English (United Kingdom)

Parking 5€ Ημερησίως

Balkans & Black Sea Forum